Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ

ΣΚΟΥΠΙΔΟΧΑΡΤΗΣ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Οι Κατερινιώτες πετάμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας και τα κάθε λογής μπάζα στα ρέματα του Πέλεκα και του Μαυρονερίου. Δείτε στο χάρτη (πατήστε στο "Προβολή μεγαλύτερου χάρτη")...

Μελλοντικός μας στόχος είναι η καταγραφή, όσο το δυνατόν, περισσότερων ανεξέλεγχτων χωματερών σε όλες τις γωνιές της Πιερίας.

 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Δεν είναι καλή ιδέα ο ενταφιασμός βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο Λιτοχώρου
Γράφει ο/η Administrator   
08.11.12

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος

 

Τους τελευταίους μήνες απασχολεί την πιερική κοινωνία η πρόθεση του Δήμου Δίου – Ολύμπου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης (Δ.Ε.Α.Δ.Ο.) να συνάψουν συμφωνία για το θάψιμο βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο Λιτοχώρου, πολύ κοντά στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου αλλά και σε τουριστικές περιοχές.

 Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος» παρακολουθούμε το θέμα από την πρώτη στιγμή σε όλες τις διαστάσεις του. Η άποψή μας είναι ότι το υλικό αυτό δεν πρέπει να θαφτεί στο Λιτόχωρο, εφόσον δεν συμφωνούν μεταξύ τους οι ειδικοί επιστήμονες αν είναι επικίνδυνο ή όχι και αν θα έχει ή όχι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία όταν αποτεθεί στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και για γενικότερους λόγους (βλάβη στον τουρισμό από τη φημολογία και μόνο, ανάγκη να γίνει επιτέλους σωστή χωροθέτηση ειδικού χώρου για τα βιομηχανικά απόβλητα κ.ά.).

Η Ένωσή μας υποστηρίζει τον αγώνα ενεργών πολιτών και κατοίκων της περιοχής να αποτρέψουν το παραπάνω σχέδιο. Με στόχο να δυναμώσουμε τις φωνές που αντιδρούν σε μια ενέργεια που εγκυμονεί κινδύνους για μια περιοχή ιδιαίτερη σημαντική, αποστείλαμε στον Υπουργό Περιβάλλοντος την παρακάτω επιστολή:

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

         Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008» αποτελούμε μια ένωση πολιτών με σκοπό την προστασία του φυσικού  και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Πιερίας και την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής.

         Με την επιστολή αυτή εκφράζουμε την αντίθεση και τη διαμαρτυρία μας για τα προωθούμενα σχέδια της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δίου - Ολύμπου και της εταιρείας ΤOSOH Hellas Α.Β.Ε. να ενταφιαστεί μεγάλη ποσότητα βιομηχανικών αποβλήτων (82.000 τόνοι), παραπροϊόντος της εταιρείας κατά τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξείδιου του μαγγανίου, σε τμήμα του λατομείου αδρανών υλικών του Λιτοχώρου, στη θέση «Γούρνες – Ξηροκάμπι», στους πρόποδες του ιστορικού Ολύμπου.

         Η θέση στην οποία σχεδιάζεται η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων, ως τρόπος «αποκατάστασης» ενός μικρού τμήματος του λατομείου (15 στρεμμάτων), γειτνιάζει τόσο με την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου όσο και με την τουριστικά ανεπτυγμένη θαλάσσια ακτή της νότιας Πιερίας και περιβάλλεται από καλλιεργούμενες εκτάσεις και οικισμούς με σημαντικές τουριστικές εγκαταστάσεις. Είναι γνωστό ακόμη ότι το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής αποτελείται από πορώδη και υδροπερατά πετρώματα.

         Τα παραπάνω και μόνο στοιχεία ταυτότητας της περιοχής θα έπρεπε να αποτρέψουν κάθε σκέψη για τη διάθεση των αποβλήτων στο συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, σε πείσμα της κοινής λογικής, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου ενέκρινε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως προς τον τρόπο αποκατάστασης της συγκεκριμένης έκτασης ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες, με εξαίρεση τις δασικές υπηρεσίες, γνωμάτευσαν θετικά. Το τελευταίο βήμα ήταν η απόφαση 6588/5-10-2012 του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Μακεδονίας, με την οποία τροποποιούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας και αποκατάστασης του συγκεκριμένου λατομείου ώστε να επιτρέπεται απόθεση του αποβλήτου.

         Ως πολίτες της Πιερίας με ενδιαφέρον για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, για την ακεραιότητα και την ποιότητα του περιβάλλοντος και τη διατήρηση αλώβητης της μεγάλης αξίας της προστατευόμενης περιοχής του Ολύμπου, είμαστε ανάστατοι και εξαιρετικά ανήσυχοι με τις αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου – Ολύμπου όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Μακεδονίας. Οι αποφάσεις αυτές, πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονούν, αποτελούν πλήγμα και για το τουριστικό μέλλον της περιοχής.

         Παρακολουθώντας με προσοχή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται από αρκετών μηνών, έχουμε διαμορφώσει την άποψη ότι η ορθότητα της απόφασης για το συγκεκριμένο έργο είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη και δεν συγκεντρώνει την ομοφωνία των ειδικών επιστημόνων. Το συγκεκριμένο απόβλητο έχει χαρακτηριστεί ως «μη επικίνδυνο» σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Αποβλήτων, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο χαρακτηρισμός αμφισβητείται βάσιμα από άλλους επιστήμονες. Διατυπώθηκαν επίσης αμφισβητήσεις για πολλές ακόμη παραμέτρους και χαρακτηριστικά του υλικού και του σχεδίου απόθεσης όπως η προβαλλόμενη χαμηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, η δυνατότητα στεγανοποίησης, οι δοκιμές έκπλυσης, η συνεργιστική και βιολογική δράση, η βεβαιότητα ότι δεν θα  αστοχήσει η εγκατάσταση στο μέλλον κ.ά.

         Επειδή από τα παραπάνω δεν προκύπτει κατά κανένα τρόπο βεβαιότητα ότι το έργο αυτό δεν θα είναι βλαπτικό για το περιβάλλον και την υγεία, η σωφροσύνη, η κοινή λογική και η ανάγκη να προφυλάξουμε πολύτιμες αξίες του περιβάλλοντος και την υγεία των ανθρώπων, επιβάλλουν τη ματαίωση του συγκεκριμένου έργου.

         Σας καλούμε, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, να ακυρώσετε την απόφαση 6588/5-10-2012 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Μακεδονίας, ως έχετε εκ του νόμου δικαίωμα και να μην επιτρέψετε την εγκατάσταση ενός μόνιμου κινδύνου υποβάθμισης και υπονόμευσης του μέλλοντος μιας περιοχής ιδιαίτερα σημαντικής για τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Για το Δ. Σ.

της εταιρείας «Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008»

       Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γραμματέας

    Γιώργος Περδίκης                                                                    Γιώργος Τούλης

 
ΠΟΣΟΥΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ;
Γράφει ο/η Administrator   
29.03.12

Τα τελευταία χρόνια, σε πολλά βουνά της Ελλάδας διεξάγονται αγώνες ορεινού τρεξίματος, στους οποίους συμμετέχουν εκατοντάδες δρομείς.

Στον Όλυμπο διεξάγεται από το 1986 ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου, ενώ από το 2004 ο Olympus Marathon.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι έχουν αναγγελθεί και προετοιμάζονται δύο ακόμη μαραθώνιοι στον Όλυμπο: ο Olympus Mythical Trail (100 χλμ) στις 07-07-2012 και o Όλυμπος Φαέθων Μarathon (40 χλμ) στις 29-07-2012.

Τελευταία ανανέωση ( 18.10.12 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Κοινό ψήφισμα για τον Όλυμπο
Γράφει ο/η Administrator   
21.01.12
Οι εκπρόσωποι των φορέων και των οργανώσεων που συναντηθήκαμε στην Κατερίνη προκειμένου να συζητήσουμε για τον Όλυμπο και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, συμφωνούμε στα παρακάτω σημεία:


1.    Θεωρούμε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία του Ολύμπου. Η καθυστέρηση τόσων ετών στην επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην προστασία και ανάδειξη του μυθικού βουνού. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να υπογραφεί όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς θα αποτελέσει το όχημα της αειφορικής ανάπτυξης των παρολύμπιων οικισμών. Η διαχείριση των φυσικών πόρων και η αξιοποίηση τους μπορούν να γίνουν μόνο αν θεσπιστούν κανόνες. Η έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων ευνοεί την εμφάνιση φαινομένων που οδηγούν σε υποβάθμιση.

2.    Το μοντέλο τουρισμού που βασίζεται στην κατασκευή και λειτουργία τελεφερίκ και χιονοδρομικού κέντρου (ΧΚ) είναι ξεπερασμένο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει τον άξονα  πάνω στον οποίο μπορεί να βασιστεί η ανάπτυξη της περιοχής. Η όχληση και οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις από την λειτουργία και συντήρηση των ΧΚ είναι πολύ σοβαρές, όπως δείχνει η χαρακτηριστική περίπτωση του ΧΚ Παρνασσού που η λειτουργία του έχει υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του Δρυμού.  Η οικονομία των χωριών γύρω από την περιοχή που επιβάλλεται να προστατευτεί, στηρίζεται στη γεωργία και κτηνοτροφία, κάτι που δεν είναι σκόπιμο να αλλάξει. Η ενίσχυση του εισοδήματος από μια μορφή ήπιου τουρισμού είναι επιθυμητή. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να γίνουν επενδύσεις υποδομών μικρής κλίμακας περιμετρικά του ορεινού όγκου και προσαρμοσμένες στο περιβάλλον. Οι ήπιες δραστηριότητες αναγνωρίζονται ως σημαντικό στοιχείο σε ένα βουνό που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναζητούν τη φυσική του ομορφιά, γνωρίζουν τα μοναδικά είδη χλωρίδας, και θαυμάζουν το φυσικό και μυθολογικό μεγαλείο του.

3.    Αναγνωρίζουμε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα πολλά χιλιόμετρα οδικού δικτύου που διατρέχουν το βουνό σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου στα σημεία εισόδου,  με αποτέλεσμα την  ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα του βουνού. Επίσης γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης κυρίως από λαθροϋλοτόμους και λαθροκυνηγούς. Η πρόσβαση στον Εθνικό Δρυμό πρέπει να είναι ελεγχόμενη για κάθε όχημα που εισέρχεται σε αυτόν.

4.    Θεωρούμε ότι καλώς προβλέπεται από το Π.Δ. η απαγόρευση της θήρας στα (νέα) όρια του Εθνικού Δρυμού. Έτσι θα προστατευτεί η πανίδα της περιοχής και θα μπορούν να διεξάγονται χωρίς κίνδυνο δραστηριότητες όπως η πεζοπορία (ο Όλυμπος δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οπότε η συνύπαρξη ορειβατών και κυνηγών εγκυμονεί κινδύνους). Παράλληλα, η περιοχή στην οποία απαγορεύεται η θήρα μετατρέπεται σε ένα «καταφύγιο ζώων» το οποίο λειτουργεί ως κέντρο διασποράς στις γύρω περιοχές.

5.    Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου πρέπει να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό και να έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Όλυμπος ανήκει διοικητικά σε δυο Περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας)• ο Φορέας Διαχείρισης – έχοντας στη σύνθεση του εκπροσώπους και των δύο πλευρών - πρέπει να είναι αυτός που θα έχει την ευθύνη συνολικά. Κρίσιμο και απαραίτητο στοιχείο είναι η θωράκιση του Δρυμού με κατάλληλη φύλαξη και εποπτεία.


Οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση:
Αρκτούρος
Διασωστική Ομάδα Πιερίας
Δίκτυο Περραιβία
Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
ΕΟΣ Βροντούς
ΕΟΣ Καρίτσας
ΕΟΣ Κατερίνης
ΕΟΣ Λιτοχώρου
Επιτροπή Περιβάλλοντος του δικτύου Περραιβία
Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός
Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Σπυρίδωνα
Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου
ΣΕΟ Κατερίνης
Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008
Φίλοι της Φύσης – Friends of Nature
Τελευταία ανανέωση ( 23.01.12 )
 
Προτάσεις για τη μελέτη: «ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ»
Γράφει ο/η Administrator   
02.12.11

                Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις προτάσεις που υποβάλλαμε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας - Τμήμα Δομών & Περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό έγγραφο που μας είχαν στείλει (17845/2794οικ./4-11-2011).

Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008, έχοντας ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με θέματα προστασίας του Ολύμπου, έχουμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα όσον αφορά τι πρέπει να γίνει ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση του ορεινού όγκου και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν.

            Οι προτάσεις μας χρήζουν ίσως  επιστημονικής τεκμηρίωσης και για το λόγο αυτό επιθυμούμε κάθε μέτρο που θα ληφθεί να αποτελεί προϊόν τεκμηριωμένης μελέτης.

            Ωστόσο, για τις προτάσεις μας που ακολουθούν, έχουμε λάβει υπόψη την διεθνή πρακτική μελετώντας παραδείγματα άλλων Εθνικών Δρυμών ανά τον κόσμο.

 

            Οι προτάσεις μας αφορούν τους εξής τομείς:

1. Διαχείριση κίνησης οχημάτων στους δρόμους

2. Αγώνες ορεινού τρεξίματος

3. Πιστοποίηση προϊόντων Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

4. Καταφύγια

Τελευταία ανανέωση ( 02.12.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ουσιαστική πρόοδος στην προστασία του Ολύμπου το Προεδρικό Διάταγμα
Γράφει ο/η Administrator   
10.10.11

Η Ένωση Πολιτών της Πιερίας  «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008» θεωρούμε πολύ σημαντικό γεγονός την κατάθεση, μετά από πολύχρονη αναμονή, του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση  των ορίων των Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και τη δημιουργία του «Εθνικού Πάρκου Ολύμπου». Εκτιμούμε, ότι η υπογραφή και κυρίως, η εφαρμογή αυτού του Π.Δ. θα αποτελέσει γεγονός ιστορικής σημασίας, ισάξιο με την αρχική κήρυξη το 1938 της μικρής περιοχής των 40.000 στρεμμάτων γύρω από τις ψηλές κορυφές ως του πρώτου ελληνικού Εθνικού Δρυμού. Φοβόμαστε όμως, ότι τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που μέχρι τώρα εμπόδιζαν την έκδοση και υπογραφή του, θα το επιδιώξουν και πάλι.

           

Τελευταία ανανέωση ( 11.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Δηλώσεις Κωνσταντόπουλου για Όλυμπο
Γράφει ο/η Administrator   
03.10.11

 

Βίντεο με την ομολογία του κ. Γ. Κωνσταντόπουλου (τέως βουλευτή Πιερίας και υφυπουργού Υγείας)  ότι με δικές του ενέργειες μπήκε στις καλένδες το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο το 2004.

Πρόκειται για το προεδρικό Διάταγμα που κατοχυρώνει νομικά την προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και που το περιμένουμε εδώ και πολλά πολλά χρόνια να υπογραφεί.

Ας ελπίσουμε ότι ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος δεν θα υποκύψει σε τέτοιου είδους πιέσεις, όπως αυτές που άσκησε ο κ. Κωνσταντόπουλος στον κ. Σουφλιά και ότι το προσχέδιο που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε δημόσια διαβούλευση, θα καταλήξει τελικά να γίνει νόμος του κράτους.

Τελευταία ανανέωση ( 03.10.11 )
 
Έπεσαν οι μάσκες για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
Γράφει ο/η Administrator   
29.09.11

Πριν λίγες μέρες, στις 26-09-2011, οι Φίλοι του Περιβάλοντος – Πιερία 2008, προσκεκλημένοι από την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, παρευρεθήκαμε σε σύσκεψη για το θέμα της υπογραφής του προεδρικού διατάγματος σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου. Παρόντες όλοι οι τοπικοί άρχοντες και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων.

Δυστυχώς πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, εκφράζοντας ακραίες απόψεις όπως, για παράδειγμα, να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης, να απαλειφθεί εντελώς η ζώνη Γ, να καταργηθεί στο σύνολο του όλο το νομοσχέδιο κλπ.

Ο τέως υφυπουργός κ. Γ. Κωνσταντόπουλος δεν δίστασε μάλιστα να ομολογήσει ότι με δικές του ενέργειες (μεσολάβησε στον κ. Σουφλιά) μπήκε στο ψυγείο η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη το 2004 και δήλωσε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα!

Έτσι λύνεται το «μυστήριο» γιατί είχε κολλήσει στα συρτάρια των υπουργείων τόσα χρόνια το Γενικό Διαχειριστικό Σχέδιο για τον Όλυμπο.

Ελπίζουμε ότι ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος δεν θα υποκύψει σε τέτοιες πιέσεις. Έτσι κι αλλιώς, οι φωνές των απλών πολιτών που ζητούν επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού, είναι τόσες πολλές που κανείς δεν μπορεί να τις αγνοήσει. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το κοινό συμφέρον για να ικανοποιήσει ατομικές ιδιοτέλειες.

 

Θεωρούμε ότι δεν νοείται Εθνικό Πάρκο χωρίς κανόνες και νόμους που να το προστατεύουν.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου, αφήνει τον Όλυμπο έρμαιο στις ορέξεις καθενός κακόβουλου που θέλει να αποκομίσει προσωπικά οφέλη καταπατώντας το βουνό.

 

Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε όλοι ότι η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει και οικονομικά. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βασιστεί η ανάπτυξη όλων των παρολύμπιων οικισμών. Προέκυψε μέσα από συζητήσεις και γνωμοδοτήσεις πολλών αρμοδίων φορέων, όπως είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού στον οποίο εκπροσωπούνται εδώ και πολλά χρόνια οι τοπικές κοινωνίες.

 

Για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Ένας μήνας διαβούλευσης είναι αρκετός σε κάθε  ενδιαφερόμενο να εκφράσει την άποψη του.

 

Αυτή είναι η τελευταία ελπίδα για όσους ζουν περιμετρικά του μυθικού βουνού και αγωνιούν για το μέλλον του. Ας μην την σπαταλήσουμε επιπόλαια.

Τελευταία ανανέωση ( 29.09.11 )
 
Ημερίδα για την παράνομη υλοτομία
Γράφει ο/η Administrator   
02.10.10

Σας καλούμε στην ημερίδα συζήτησης και προβληματισμού που οργανώνουμε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) με θέμα:

«Ο δασικός μας πλούτος: Θα υπάρχει και αύριο; »

Η εκδήλωση αφορά την αειφορική διαχείριση των δασών και γίνεται στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την παράνομη υλοτομία, μιας μόνιμης απειλής για τα δάση της περιοχής μας που παρουσιάζει έξαρση τον τελευταίο καιρό.

 

Image

 

Εισηγήσεις:

           Οι μακροπρόθεσμες ωφέλειες από την αειφορική διαχείριση των δασών

Πέτρος Κακούρος,  Δρ Δασολογίας, Συνεργάτης του Ελλ. Κέντρου Βιοτόπων (ΕΚΒΥ)

           Δάση και βιοποικιλότητα

Δημήτρης Μπούσμπουρας, Βιολόγος, Ερευνητής της Ελλ. Ορνιθολογικής Εταιρείας

           Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις της ελληνικής δασοπονίας

Νίκος Γρηγοριάδης,, Δρ Δασολογίας, Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Τελευταία ανανέωση ( 02.06.11 )
 
Ζώνες προστασίας και χρήσεων γης στον «Πιερικό Όλυμπο»
Γράφει ο/η Administrator   
20.05.10

Ως θετική εξέλιξη για μια αποτελεσματική προστασία του Ολύμπου μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κατάληξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την Τετάρτη 12/5/2010 με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως κ. Λίνας Μενδώνη. Στη σύσκεψη δόθηκε σαφής εντολή να προχωρήσουν με άμεσες ενέργειες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον αρχαιολογικό 3028 του 2002 για την οριοθέτηση ζωνών προστασίας και χρήσεων γης στην περιοχή του κηρυγμένου «αρχαιολογικού και ιστορικού τόπου» του Μακεδονικού Ολύμπου από το σχετικό διάταγμα του 1985. Η απόφαση αυτή, στο βαθμό που θα υλοποιηθεί, ουσιαστικά ικανοποιεί ένα από τα κυριότερα αιτήματα που προβάλλουμε με επιμονή οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος» τα τελευταία  χρόνια, δηλαδή τη θεσμοθέτηση σαφών και ξεκάθαρων κανόνων προστασίας πριν από οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη, για να διαφυλαχθούν οι αξίες και η φυσιογνωμία του ιστορικού Ολύμπου.

Ο εκπρόσωπος μας στη σύσκεψη Γιώργος Περδίκης παρουσίασε τις θέσεις της Ένωσής μας και παρέδωσε επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού συνοδευόμενη από άλλα έγγραφα που δείχνουν τη δράση μας για την προστασία του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής που συνοψίζει τις θέσεις μας για το επίδικο ζήτημα:

Τελευταία ανανέωση ( 02.06.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Επιστολή και Υπόμνημα των «Φίλων του Περιβάλλοντος Πιερίας 2008» προς την Υπουργό Περιβάλλοντος
Γράφει ο/η Administrator   
06.12.09

Ο Όλυμπος και η προστασία του αποτελεί κεντρικό σημείο της δράσης μας - πιστεύουμε ότι το έχουμε δείξει μέχρι τώρα με όλες τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε (δημοσιεύματα, καταγγελίες, εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ). Εδώ και αρκετό καιρό οι προσπάθειές μας συγκλίνουν στο στόχο να δείξουμε ότι ο Όλυμπος παρά τα μεγάλα λόγια από κάθε πλευρά, στην πραγματικότητα δεν προστατεύεται. Η προσπάθειά μας φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, καθώς και άλλες ομάδες ανέλαβαν παρόμοια δράση.

 

Image
 

 

Συνεχίζοντας σταθερά στη ίδια κατεύθυνση, απευθυνθήκαμε στο νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με ένα «Υπόμνημα για το ανεπαρκές καθεστώς προστασίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου» και συνοδευτική επιστολή προς την Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Στο υπόμνημα μας εξηγούμε με αναλυτικά επιχειρήματα γιατί πιστεύουμε ότι δεν προστατεύεται πραγματικά ο Όλυμπος και διατυπώνουμε σκέψεις και προτάσεις για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε το υπόμνημα, την συνοδευτική επιστολή αλλά και το δελτίο τύπου που στείλαμε στα ΜΜΕ:

Υπόμνημα (αρχείο PDF)

 Συνοδευτική επιστολή (αρχείο PDF)

 Δελτίο τύπου για υπόμνημα (αρχείο DOC)

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 02.06.11 )
 
Υπόμνημα Δημήτρη Μπούσμπουρα για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Γράφει ο/η Administrator   
06.12.09

Ο Δημήτρης Μπούσμπουρας, μέλος των Φίλων του Περιβάλλοντος και μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Πάρνωνα έστειλε στην Υπουργό Περιβάλλοντος ένα υπόμνημα με τις θέσεις του για τους Φορείς Διαχείρισης και την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε αυτό το υπόμνημα:

Υπόμνημα Μπούσμπουρα για Φορείς Διαχείρισης (αρχείο PDF)

 
Εισήγηση Παύλου Ανδρεδάκη για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
Γράφει ο/η Administrator   
05.12.09

Στα πλαίσια της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ορειβατών και Οικολόγων μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Παύλος Ανδρεδάκης, πρώην Διευθυντής Δασών Πιερίας που ανέπτυξε τις θέσεις του για την οργάνωση, τη διαχείριση και τις προοπτικές του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

 

 

 

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε αυτήν ακριβώς την εισήγηση (αρχείο PDF):

Εισήγηση Ανδρεδάκη για Εθνικό Δρυμό Ολύμπου (αρχείο PDF) 26-09-2009
Τελευταία ανανέωση ( 29.07.10 )
 
Κάλεσμα σε Ελασσονίτες
Γράφει ο/η Administrator   
22.10.09

Ο γενικός γραμματέας των Φίλων του Περιβάλλοντος, Γιώργος Τούλης, είχε αρθρογραφήσει στο παρελθόν στο περιοδικό ο Δαίμονας της Οικολογίας (τεύχος 92 - Απρίλιος 2009) σχετικά με τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στον  Όλυμπο.

Τελευταία ανανέωση ( 22.10.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Η αυθαιρεσία στα 2500 μ. στον Όλυμπο συνεχίζεται
Γράφει ο/η Administrator   
19.10.09

Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008 είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στο θέμα του αυθαίρετου κτίσματος στη θέση Μεγάλη Γούρνα του δυτικού Ολύμπου, σε υψόμετρο 2500 μ. πολύ κοντά στις ψηλές κορυφές του μυθικού βουνού.

Image

Τελευταία ανανέωση ( 22.10.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Απελευθέρωση μπούφου
Γράφει ο/η Administrator   
03.10.09

Δείτε το βίντεο από την απελεύθερωση του μπούφου που έγινε στην Αγία Τριάδα Βροντούς στις 26-09-2009.

Ο μπούφος βρέθηκε τραυματισμένος στο Δίον και περιθάλφθηκε από το ΕΚΠΑΖ (www.ekpazp.gr).

Η απελευθέρωση εντάχθηκε στο πρόγραμμα της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ορειβατών και Οικολόγων στον  Όλυμπο

 

Τελευταία ανανέωση ( 03.10.09 )
 
10η Πανελλήνια Συνάντηση Ορειβατών και Οικολόγων στον Όλυμπο
Γράφει ο/η Administrator   
29.09.09

Ορειβάτες και οικολόγοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας συναντήθηκαν στην Πιερία και συμμετείχαν σ’ ένα τριήμερο εκδηλώσεων από την Παρασκευή 25 μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

Image 

Τελευταία ανανέωση ( 29.09.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Φωτογραφία δρόμου από Σκολιό
Γράφει ο/η Administrator   
14.09.09

Επειδή πολλοί δεν έχουν ιδία άποψη για το θέμα του αυθαίρετου καταφυγίου που κατασκευάζεται στην Μεγάλη Γούρνα, σας παρουσιάζουμε μια φωτογραφία αυτού του δρόμου.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το Σκολιό (2911μ.), μια από τις τρεις ψηλές κορυφές του Ολύμπου.

Μπορείτε να δείτε τον δρόμο, ενώ εκεί που δείχνει το βελάκι κατασκευάζεται το αυθαίρετο καταφύγιο.

Η άποψη μας είναι ότι ο δρόμος αυτός προσβάλλει βαύνασα το Ολυμπικό τοπίο...

Image
Δρόμος Καλύβια - Χριστάκη
 

 
Χάρτης ιδιοκτησιών Ολύμπου
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
12.09.09

Τον χάρτη αυτό δημιούργησε ένα μέλος των Φίλων του Περιβάλλοντος, ο Δημήτρης Μπούσμπουρας, χρησιμοποιώντας γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (G.I.S).

 

 

Ο Δημήτρης είναι κυρίως  γνωστός από την, επί σειρά ετών, θητεία του ως πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Αρκτούρου και μέλος του φορέα Διαχείρισης του όρους Πάρνωνα.  Ως κάτοικος Κατερίνης δεν μπορούσε παρά να ασχοληθεί και με τον Όλυμπο: Είναι αυτός που ανέλαβε, κατόπιν προκήρυξης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού, το πρόγραμμα παρακολούθησης (monitoring) της κατάστασης διατήρησης της προστατευόμενης περιοχής «Εθνικός Δρυμός Ολύμπου» το οποίο περιλαμβάνει τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση της πανίδας. Ως είδη δείκτες χρησιμοποιούνται η ορνιθοπανίδα και το αγριόγιδο.

Τελευταία ανανέωση ( 13.09.09 )
 
Χάρτης περιοχών δικτύου Natura 2000 Πιερίας
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
12.09.09

Κι άλλος ένας χάρτης που φτιάχτηκε από τον Δημήτρη Μπούσμπουρα χρησιμοποιώντας γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (G.I.S.), ο οποίος περιλαμβάνει τα όρια των περιοχών του δικτύου Natura 2000 για την  Πιερία.

Φυσικά περιλαμβάνει και την περιοχή του Ολύμπου.

 

Τελευταία ανανέωση ( 13.09.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
10η Πανελλήνια Συνάντηση Ορειβατών & Οικολόγων
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
12.09.09

Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης Friends of Nature και οι Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 διοργανώνουν στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2009 την 10η Πανελλήνια Συνάντηση Ορειβατών και Οικολόγων στον Όλυμπο.

Την συνάντηση στηρίζουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, ο Δήμος Λιτοχώρου και ο Δήμος Δίου.

Συνεργάζονται ο ΕΟΣ Λιτοχώρου, ο ΣΕΟ Λιτοχώρου, ο ΕΟΣ Κατερίνης , ο ΣΕΟ Κατερίνης, ο ΕΟΣ Βροντούς, ο ΟΣ Αγ.Σπυρίδωνα, ο ΕΟΣ Καρίτσας, ο ΟΣ Αιγινίου, ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Θεσσαλονίκης και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας

Image

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

Τελευταία ανανέωση ( 23.09.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Βίντεο από το αυθαίρετο κτίσμα στο Χριστάκη
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
08.09.09

Δείτε το βίντεο από την αυθαίρετη κατασκευή δίπλα στην "Καλύβα Χριστάκη"


Τελευταία ανανέωση ( 10.09.09 )
 
Καταγγελία για κατασκευή κτιρίου στη θέση Μεγάλη Γούρνα Ολύμπου
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
07.09.09

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την καταγγελία που στείλαμε στις 04-09-2009 σε όλες τις αρμόδιες αρχές σχετικά με το αυθαίρετο κτίσμα που κατασκευάζεται σε υψόμετρο 2450 μέτρα στον Όλυμπο:

Τελευταία ανανέωση ( 07.09.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Αυθαίρετο κτίσμα στον Όλυμπο (σε υψόμετρο 2450 μ.)
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
07.09.09

Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008  έχουμε διακηρύξει δημόσια ότι ο Όλυμπος, ο ανεκτίμητος αυτός πλούτος φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς, δεν προστατεύεται πραγματικά! Λείπει ένα ισχυρό πλέγμα αποτελεσματικής νομικής προστασίας αλλά και η απαραίτητη εγρήγορση για την εφαρμογή του ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου που είναι σήμερα σε ισχύ.

 

Image

 


Τελευταία ανανέωση ( 12.09.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Επίδοση επιστολής στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
11.07.09

To Σάββατο 11 Ιουλίου 2009, στο Δίον Πιερίας έγινε μια εκδήλωση προς τιμήν του αρχαιολόγου κ. Δημήτρη Παντερμαλή, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης μας, κ. Γεώργιος Περδίκης, συνοδευόμενος από παιδιά, παρέδωσε στον πρόεδρο μια επιστολή στην οποία ζητάμε την παρέμβαση του προκειμένου να υπογραφεί επιτέλους το προεδρικό διάταγμα που θα προστατεύει τον Όλυμπο (η υπογραφή του εκκρεμεί εδώ και 21χρόνια!!!). Πρέπει να σημειώσουμε ότι με εξαίρεση τα 38.500 στρέμματα του Εθνικού Δρυμού του 1938, η νομική προστασία του Ολύμπου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Image 

Ακολουθεί η επιστολή που δώσαμε στον κ. Κάρολο Παπούλια:

 

Τελευταία ανανέωση ( 07.09.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Παρουσίαση υποψηφιότητας για βραβείο Landscape of the year
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
15.01.09

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας σε συνεργασία με τους Φίλους του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008 σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα:

 

 Image

Τελευταία ανανέωση ( 14.09.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Κάλεσμα σε γκρουπ στο Facebook
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
06.01.09

Το παρακάτω μήνυμα στάλθηκε από τον Γιώργο Τούλη -μέλους των Φίλων του Περιβάλλοντος - σε όλους τους γνωστούς και φίλους του, τα Θεοφάνεια του 2009 

Image 

Τελευταία ανανέωση ( 14.09.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι συναισθηματικές εναλλαγές μιας Κυριακής
Γράφει ο/η Γιάννης Τσαπανίδης   
06.12.08

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για μένα, αλλά και για πολλούς φίλους, να εκμεταλλεύομαι τον ελεύθερο χρόνο της Κυριακής και να έρχομαι κοντά στη  φύση, ακολουθώντας ένα οποιοδήποτε μονοπάτι του Ολύμπου.

Image 

 

Τελευταία ανανέωση ( 14.06.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Παράνομη υλοτομία στον Όλυμπο
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
19.09.08
Πριν ένα μήνα περίπου, οι Φίλοι του Περιβάλλοντος μαζί με το Δήμο Δίου οργανώσαμε μια ημερίδα στη Βροντού για τον Όλυμπο.

Ένας από τους ομιλητές ήταν ο κ. Βασίλης Μαμούρης, διαχειριστής του καταφυγίου «Κρεβάτια» και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου μας. Το θέμα της ομιλίας του ήταν η παρουσίαση των νέων μονοπατιών στη Βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου. Μεταξύ αυτών και το μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Κόρη και καταλήγει στην Πετρόστρουγκα. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μονοπάτι που σημαδεύτηκε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας.

Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τους τοπικούς ορειβατικούς συλλόγους (ΕΟΣ Βροντούς και Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Σπυρίδωνα) ότι το δάσος κατά μήκος του ρέματος και δίπλα στο μονοπάτι, έχει υποστεί παράνομη υλοτομία σε βαθμό που μπορούμε να μιλάμε για καταστροφή!

Τελευταία ανανέωση ( 21.09.08 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ασφαλτόστρωση δρόμου Πέτρας - Κοκκινοπλού
Γράφει ο/η Toulis Georgios   
19.09.08
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα  στον τοπικό τύπο σχετικά με την ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου Πέτρας-Κοκκινοπλού και την διαβεβαίωση του νομάρχη Πιερίας ότι το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και σύντομα θα ξεκινήσει.

Θέλουμε να πληροφορήσουμε σχετικά μ’ αυτό τους πολίτες της Πιερίας αλλά και της Λάρισας για τα εξής:

Ο δρόμος αυτός διασχίζει  την βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο πάνω από τα 1000μ. περνώντας μέσα από ένα παρθένο δάσος που αποτελεί το πιο σημαντικό καταφύγιο της άγριας ζωής του βουνού (αγριόγιδα, αγριογούρουνα και πρόσφατα αρκούδες). Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τους παράνομους κυνηγούς και υλοτόμους.
Τελευταία ανανέωση ( 07.11.08 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ημερίδα για τον Όλυμπο στη Βροντού
Γράφει ο/η Administrator   
29.08.08

Την Κυριακή 08 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Βροντού ημερίδα για την αειφορική ανάπτυξη του Ολύμπου από το Δήμο Δίου και την οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος –Πιερία 2008».

Στην αρχή πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Δίου κ. Γ. Παπαχρήστου, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τι έχει ήδη γίνει αλλά και τι πρόκειται να γίνει από την πλευρά του Δήμου για την ήπια ανάπτυξη του Ολύμπου.

Κατόπιν ο κ. Ι. Τσαπανίδης, μέλος του Δ.Σ. των «Φίλων του Περιβάλλοντος», ανέπτυξε εν συντομία τη φιλοσοφία της οργάνωσης και τους στόχους της.

Τελευταία ανανέωση ( 19.09.08 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ερώτηση στη Βουλή για την παράνομη υλοτομία στον Όλυμπο
Γράφει ο/η Web master   
28.12.06

Παράνομη υλοτομία στον Όλυμπο

 

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

 

Βουλευτής Β’ Αθηνών 06/11/2008

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς : ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα : Παράνομη υλοτομία στον Όλυμπο

 

Τελευταία ανανέωση ( 08.02.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Όλυμπος
Γράφει ο/η Administrator   
09.08.04

Ο Όλυμπος το γνωστό μυθικό βουνό, βρίσκεται πολύ κοντά στην έδρα της οργάνωσης μας, στην Κατερίνη. Αναπόφευκτα λοιπόν έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του - ίσως να μην υπήρχε η οργάνωση μας, αν δεν μας ένωνε το κοινό μας ενδιαφέρον για την προστασία του βουνού.

Image
Τελευταία ανανέωση ( 19.03.12 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΘΕΜΑΤΑ

 olibos.jpg
 peleka.jpg
 podhlato.JPG
 platanodasos.jpg
 
 
 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008