Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ

ΣΚΟΥΠΙΔΟΧΑΡΤΗΣ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Οι Κατερινιώτες πετάμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας και τα κάθε λογής μπάζα στα ρέματα του Πέλεκα και του Μαυρονερίου. Δείτε στο χάρτη (πατήστε στο "Προβολή μεγαλύτερου χάρτη")...

Μελλοντικός μας στόχος είναι η καταγραφή, όσο το δυνατόν, περισσότερων ανεξέλεγχτων χωματερών σε όλες τις γωνιές της Πιερίας.

 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας!
Ο παραποτάμιος δρόμος του Πέλεκα μετατρέπεται σε περιφερειακό της πόλης 

         Από το Δεκέμβριο του 2008 και μέχρι σήμερα παρακολουθούμε μια σειρά παρεμβάσεων και έργων στην περιοχή του Πέλεκα που μετατρέπουν σταδιακά το ποτάμιο τοπίο στα όρια της πόλης σε αστικό τοπίο δρόμου, με πολύ άσφαλτο, κράσπεδα και κυκλοφορία αυτοκινήτων. Στο ίδιο διάστημα οι κάτοικοι της περιοχής και ενώσεις πολιτών, ποδηλάτες κ.ά. ζητούν με επιμονή η περιοχή να καθαριστεί από τα σκουπίδια και να μετατραπεί σε χώρο περιπάτου πεζών και ποδηλατών  με πράσινο, δένδρα, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και άθλησης. Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την ανάπλαση της περιοχής και τη δημιουργία «πράσινης διαδρομής» αλλά αυτό που βλέπουμε τελικά να κατασκευάζεται και να ολοκληρώνεται με αργό ρυθμό, είναι μόνο αυτοκινητόδρομος.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Έτοιμη η νέα «λεωφόρος Πέλεκα»;

19-7-2010

 

Είναι γνωστό ότι η μοίρα των περισσότερων ποταμών και ρεμάτων που έχουν την «ατυχία» να βρίσκονται μέσα στα όρια ή στη γειτονιά αστικών περιοχών είναι προδιαγεγραμμένη: Αργά ή γρήγορα θα μεταλλαχθούν, ολόκληροι ή τουλάχιστον οι όχθες τους,  από δρόμους του νερού σε δρόμους των αυτοκινήτων, θα γίνουν θυσία στο αυτοκίνητο, στο σύγχρονο δυνάστη των ελληνικών πόλεων.

 

Image 

Τελευταία ανανέωση ( 29.07.10 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Πράσινα τείχη και αινιγματικές διαδρομές στον Πέλεκα

Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος παρακολουθούμε αδιάλειπτα τις εξαγγελίες και τις επεμβάσεις στην περιοχή του Πέλεκα από τότε που ξεκίνησαν, εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την έρευνα και τις παρεμβάσεις μας έχουμε συμβάλλει στην ορθή ενημέρωση των πολιτών και βοηθήσαμε και τις τοπικές αρχές να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες των «έργων» που βεβιασμένα και χωρίς επισταμένη μελέτη είχαν ξεκινήσει.

 

Image 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Επιτέλους, μια φωνή για τον Πέλεκα

Εδώ και τέσσερεις μήνες,οι Φίλοι του Περιβάλλοντος έχουμε ξεκινήσει ένα αγώνα για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με τα έργα που γίνονται στον Πέλεκα.

Η περιοχή του Πέλεκα είναι ο  τελευταίος διαθέσιμος πνεύμονας για την πόλη της Κατερίνης και για αυτό κάθε έργο που θα γίνει εκεί πρέπει να γίνει μετά από ώριμη σκέψη, διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς, μελέτες, διαγωνισμούς κλπ

Αντί αυτών ξαφνικά διαβάσαμε στις εφημερίδες για ένα μεγάλο έργο, που όμως κανένας δεν γνώριζε την σκοπιμότητα του αλλά και ούτε είχε προηγουμένως συζητηθεί και εγκριθεί (ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο!).

Λογικό ήταν λοιπόν να αντιδράσουμε και να φωνάξουμε. Και τι ζητούσαμε; Απλώς διάλογο...Αντιγράφω από το δελτίο τύπου που στείλαμε στα Μ.Μ.Ε. στις 03 Μαρτίου 2009: «Πρόθεσή μας με την ανακοίνωση αυτή είναι να προκαλέσουμε ένα δημόσιο διάλογο και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για ένα θέμα που μας αφορά όλους. Προτείνουμε στο Δήμο Κατερίνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να σταματήσουν την κατασκευή του δρόμου και να ακούσουν τη φωνή των πολιτών. Είμαστε βέβαιοι ότι με ουσιαστικό και καλόπιστο διάλογο θα βρεθούν οι σωστές λύσεις στις οποίες όλοι θα συναινέσουμε».

Δυστυχώς όμως η έκκληση μας δεν εισακούστηκε και για αυτό σκεφτήκαμε ότι ίσως θα έπρεπε να ζητήσουμε από το τοπικό παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου να ζητήσει να τηρηθούν τα αυτονόητα, δηλαδή ότι πρώτα γίνονται οι μελέτες, μετά εγκρίνονται και μετά ξεκινά η κατασκευή των έργων. Μερικές φορές όμως τα αυτονόητα δεν ισχύουν και στην περίπτωση του Τ.Ε.Ε. δυστυχώς αυτό επαληθεύτηκε. Βέβαια όταν κάνεις δημόσια δηλώσεις έχεις την ευθύνη αυτών που λες, πόσο μάλλον όταν αντιπροσωπεύεις ένα φορέα που έχει θεσμικό ρόλο.

  Φυσικά απογοητευτήκαμε, τόσο από τη στάση της ηγεσίας του Τ.Ε.Ε. όσο και από το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ένας Αρχιτέκτονας Μηχανικός που να διαχωρίσει τη στάση του και να πει πως πρέπει να γίνονται τα έργα. Γιατί είναι άλλο να τα λέει ένας απλός πολίτης και άλλο ένας ειδικός…

Αυτά βέβαια μέχρι χθες. Σήμερα, στο «Επτά», ο Βασίλης Βασιλούδας, Αρχιτέκτονας Μηχανικός του Δήμου Κατερίνης δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Πέλεκα. Ξεκινάει συναισθηματικά αλλά κατόπιν γίνεται τεχνοκρατικό. Και τι λέει; Λέει τα αυτονόητα… Περιγράφει την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί στα έργα και βέβαια στηλιτεύει την στάση του Τ.Ε.Ε. λέγοντας πως «οι τεχνοκράτες του Τ.Ε.Ε παθαίνουν προσωρινή αμνησία όταν πρόκειται να έρθουν σε σύγκρουση με την εξουσία».

Προσωπικά τον ευχαριστώ πολύ. Χρειάζεται αρετή και τόλμη για να γράψεις ένα τέτοιο άρθρο. Νιώθω ότι ο αγώνας μας σιγά σιγά δικαιώνεται.

Διαβάστε λοιπόν στον ιστότοπο του «Επτά» ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Βασιλούδα – αξίζει τον κόπο…

 

Παρακαλώ κάνετε κλικ πάνω στην φωτογραφία για να διαβάσετε το άρθρο

 

Image 

Τελευταία ανανέωση ( 14.06.09 )
 
Παρωδία στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος είναι αναγκασμένοι να καταγγείλουν  ως παρωδία την  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης (Τετάρτη 27-05-2009) στην οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση της μελέτης  «Παραποτάμιος δρόμος  Πέλεκα».

 

Image 

 

Ο προεδρεύων  Χ. Λεμονόπουλος, αρνήθηκε το δικαίωμα λόγου στον εκπρόσωπο μας κ. Δ. Μαυροειδή.

Ως γνωστό, συνηθίζεται σε τέτοιου είδους δημοκρατικές διαδικασίες να δίνεται ο λόγος σε φορείς οι οποίοι έχουν θέση και άποψη στο συζητούμενο θέμα, ώστε μέσα από τις παρεμβάσεις τους να γίνονται οι απαραίτητες ζυμώσεις που οδηγούν σε λύσεις κοινά αποδεκτές. Κι ενώ μόλις στο προηγούμενο θέμα που αφορούσε την Κατερινόσκαλα είχε δοθεί ο λόγος σε δύο πολίτες, η Δημοτική Αρχή λειτουργώντας με εγωιστικό τρόπο και μη αντέχοντας να ακούσει αντίθετες απόψεις, βρήκε την εύκολη λύση και φίμωσε την φωνή μας.

Η προεκλογική γραπτή δέσμευση του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» για «συνεργασία με τους συλλόγους των οικολόγων» δυστυχώς δεν τηρήθηκε.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τα παρακάτω:

  • Οι εργασίες κατασκευής του «παραποτάμιου δρόμου» έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερεις περίπου μήνες, με εκτεταμένες παρεμβάσεις στην κοίτη και τις όχθες του χειμάρρου.  Για του λόγου το αληθές, επιδείχτηκε από τον κ. Μαυροειδή χαρακτηριστική φωτογραφία ενώπιον του Δημ. Συμβουλίου , η οποία και αγνοήθηκε. Ως εκ τούτου, η διαδικασία της εκ των υστέρων «έγκρισης» είναι εντελώς προσχηματική.    
  • Για το τμήμα του ποταμού που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη οριοθέτησης της κοίτης (απόφαση Νομάρχη και ΦΕΚ) , συνεπώς είναι αδύνατο να υποβάλλεται για έγκριση οποιαδήποτε μελέτη κατασκευής έργου.
  • Για το τμήμα που βρίσκεται εντός σχεδίου, υπάρχει σε ισχύ εγκεκριμένη μελέτη οριοθέτησης (ΦΕΚ 451/22-06-1999) της οποίας οι όροι καταστρατηγούνται με την υλοποίηση του ανωτέρω έργου.

Το αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων είναι να στερείται ο πολίτης που διαφωνεί, το νόμιμο δικαίωμα του να εκφράσει την άποψη του, καθώς το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πριν πάρει την τελική του έγκριση…

Για όλους τους παραπάνω λόγους, κάνουμε έκκληση για άλλη μία φορά προς τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει το παραπάνω έργο και να αφουγκραστεί τις φωνές των πολιτών.  

Τελευταία ανανέωση ( 31.05.09 )
 
Επιστολή σε εκπομπή "Δίον επί τύπου"

Αγαπητέ  κ. Ευγένιε

στην εκπομπή σας, «Δίον επί τύπου», της Τετάρτης 04 Μαρτίου 2009, ο Δήμαρχος Κατερίνης σε τηλεφωνική του παρέμβαση αναφέρθηκε στην επίσκεψη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου  της οργάνωσης μας στην οποία κατά τα λεγόμενα του μας έδειξε όλη την μελέτη για τον Πέλεκα, η οποία ήταν κρεμασμένη στον τοίχο του γραφείου του!!!

Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος ανησυχούν για τα έργα στον Πέλεκα

Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε με περίσκεψη τα έργα κατασκευής του νέου παραποτάμιου δρόμου στον Πέλεκα καθώς πιστεύουμε ότι δεν ταιριάζουν με το όραμα των δημοτών που  αγωνίζονται για να γίνει το ποτάμι όαση αναψυχής και ασφαλής χώρος άσκησης. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι το έργο γίνεται εσπευσμένα και χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση των δημοτών για τη σκοπιμότητα, τις επιπτώσεις του και τις μελέτες στις οποίες στηρίζεται.

Image

Τελευταία ανανέωση ( 21.05.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Πέλεκα

Η "Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα" έδρασε και πάλι. Αυτή τη φορά επέλεξε να στολίσει ένα διαφορετικό δέντρο στον πεζόδρομο της πόλης μας.

Image

Το δέντρο αυτό αντί για στολίδια, είχε κρεμμασμένα σκουπίδια που είχαν συλλέξει τα μέλη της ομάδας από τους σκουπιδότοπους του Πέλεκα.

Παράλληλα υπήρχαν και δυο ταμπλό με φωτογραφίες από ανεξέλεγχτες χωματερές της περιοχής

Image Image

Στα ταμπλό αυτά υπήρχαν γραμμένα και αρκετά μηνύματα, όπως αυτό της φωτογραφίας παρακάτω

Image

Συγκεντρώθηκαν επίσης πολλές υπογραφές διαμαρτυρίας καθώς πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το σημείο όπου είχε στηθεί το δέντρο.

 

Τελευταία ανανέωση ( 08.02.09 )
 
Κάλεσμα για τον Πέλεκα

Σώστε τον Πέλεκα - Σώστε την πόλη μας

Παρασκευή 19/12 (16:00-19:00) & Σάββατο 20/12 (10:00-13:00) στον πεζόδρομο

Image

 

Αγαπητοί συμπολίτες

Πριν από μερικές ημέρες μία ομάδα πολιτών παρακινούμενοι από ανησυχία και αγανάκτηση, καταφέραμε να συντονιστούμε και να ενώσουμε τις φωνές μας, σε μία προσπάθεια να σταματήσει επιτέλους η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται χρόνια τώρα στην περιοχή του Πέλεκα από την ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων και σκουπιδιών. Δημιουργήσαμε  την κίνηση «Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα» και οργανώσαμε με επιτυχία την πρώτη συνάντηση «στον τόπο του εγκλήματος» όπου καθαρίστηκε και δεντροφυτεύτηκε συμβολικά ένα μικρό κομμάτι της όχθης.

Διαπίστωση μας είναι ότι το πρόβλημα έχει πάρει δυστυχώς μεγάλες διαστάσεις και απαιτείται μία συνολική  αντιμετώπιση  για να δοθεί  λύση.

 Ζητάμε:

1)         Να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Κατερίνης  τα σχέδια για την κατασκευή Χώρου Ταφής Αδρανών Υλικών. Εάν λόγω του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου δημιουργείται καθυστέρηση, πρέπει να προχωρήσει σε μία προσωρινή λύση , χωρίς άλλη αναβολή.

2)         Δήμος και Νομαρχία να ενεργήσουν από κοινού για την αποκατάσταση  της κοίτης του Πέλεκα και των παραποτάμων του.

3)         Να ενσωματωθεί το ποτάμι στον πολεοδομικό ιστό της Πόλης, να γίνει επιτέλους η ανάπλαση, η δενδροφύτευση και αξιοποίησή του ως χώρου αναψυχής. Να γίνει ο Πέλεκας σημείο αναφοράς για την Πόλη μας!

4)         Να φροντίσουν οι αρμόδιοι φορείς για την αστυνόμευση της περιοχής ώστε να προστατευθεί από τις ανεξέλεγκτες ρίψεις σκουπιδιών και μπάζων αλλά και από τις παράνομες αμμοληψίες που αποτελούν άλλο ένα πρόβλημα για το ποτάμι.

5)         Επειδή όλα τα παραπάνω χρειάζονται χρόνο και χρήματα για να υλοποιηθούν, και επειδή εκτός των άλλων τα σκουπίδια στον Πέλεκα ρυπαίνουν κάθε μέρα που περνάει τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσά μας και αποτελούν κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία , να προχωρήσουν από αύριο κιόλας οι αρμόδιοι φορείς στην εφαρμογή κάποιων προσωρινών μέτρων που θα μετριάσουν το πρόβλημα ώσπου να υλοποιηθούν οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί. Ο Πέλεκας δεν αντέχει ούτε μία μέρα ακόμη αδιαφορίας!

Τέλος, θα πρέπει όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι δική τους κυρίως υπόθεση, να ενδιαφερθούν  και να απαιτήσουν  , αλλά και να βοηθήσουν ώστε να διατηρήσουμε πλέον όλοι μαζί το ποτάμι καθαρό , απομονώνοντας εκείνους που με τις πράξεις ή την αδιαφορία τους ,  απειλούν το μέλλον του.

 

Φίλοι Κατερινιώτες, την Παρασκευή 19/12 (16:00-19:00) και το Σάββατο 20/12 (10:00-13:00) θα μας βρείτε στον Πεζόδρομο (γωνία Μεγ. Αλεξάνδρου & Κύπρου ) , εφοδιασμένους με φωτογραφικό υλικό και άλλες «εκπλήξεις» από τον Πέλεκα!

Ελάτε να ενημερωθείτε , ελάτε να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας για «ξεπλύνουμε» τη ντροπή του Πέλεκα , τη ντροπή της Κατερίνης!

 

Κάνε κάτι για την Πόλη σου , Σήμερα!!

 

* δείτε στον ιστότοπο μας, τον «Σκουπιδοχάρτη» του Πέλεκα!!

Τελευταία ανανέωση ( 08.02.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Πέλεκα

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, αφού ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις, ώρα να αναλάβουμε δράση» «Κάποτε, τα πιτσιρίκια της γειτονιάς μάθαιναν κολύμπι στον Πέλεκα. Παιδότοπος ήταν το ποτάμι. Σήμερα δεν μπορείς να σταθείς δίπλα του από τα μπάζα, τα σκουπίδια και τη μπόχα!» … «Δεν είναι δυνατόν να αναπλάθουμε και να ξανα-μανα-αναπλάθουμε την πλατεία της πόλης και να μην ασχολείται κανείς με τον Πέλεκα» … «Έφτιαξε ο δήμος έναν πεζόδρομο δίπλα στην όχθη, αλλά πώς να τον χρησιμοποιήσεις ως χώρο περιπάτου, όταν ο αέρας βρωμά και ζέχνει, όταν δίπλα σου χάσκουν μπάζα και λογής-λογής σκουπίδια» … «Πόσο κοστίζει πια να καθαριστούν και να δεντροφυτευτούν οι όχθες του;» …

Τελευταία ανανέωση ( 02.12.08 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΘΕΜΑΤΑ

 olibos.jpg
 peleka.jpg
 podhlato.JPG
 platanodasos.jpg
 
 
 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008