Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ

ΣΚΟΥΠΙΔΟΧΑΡΤΗΣ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Οι Κατερινιώτες πετάμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας και τα κάθε λογής μπάζα στα ρέματα του Πέλεκα και του Μαυρονερίου. Δείτε στο χάρτη (πατήστε στο "Προβολή μεγαλύτερου χάρτη")...

Μελλοντικός μας στόχος είναι η καταγραφή, όσο το δυνατόν, περισσότερων ανεξέλεγχτων χωματερών σε όλες τις γωνιές της Πιερίας.

 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Πράσινα τείχη και αινιγματικές διαδρομές στον Πέλεκα

Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος παρακολουθούμε αδιάλειπτα τις εξαγγελίες και τις επεμβάσεις στην περιοχή του Πέλεκα από τότε που ξεκίνησαν, εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την έρευνα και τις παρεμβάσεις μας έχουμε συμβάλλει στην ορθή ενημέρωση των πολιτών και βοηθήσαμε και τις τοπικές αρχές να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες των «έργων» που βεβιασμένα και χωρίς επισταμένη μελέτη είχαν ξεκινήσει.

 

Image 

Με τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε από την ενασχόλησή μας με το ζήτημα, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι η παρουσίαση από το Δήμο Κατερίνης, πριν λίγες μέρες, ενός νέου σχεδίου για την ανάπλαση της περιοχής που εκπόνησε πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα, αναμφισβήτητα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η εξαγγελία έδωσε πραγματικά ελπίδες σε όλους εμάς που επιθυμούσαμε να δούμε κάτι να αλλάζει στην πολύπαθη περιοχή, ένα χρόνο και κάτι μετά την έναρξη των πολυσυζητημένων έργων του περιφερειακού – περιμετρικού – παραποτάμιου δρόμου – πράσινης διαδρομής.

Ωστόσο, κρατώντας ως θετικό σημείο τις προσδοκίες που γεννά η εξαγγελία – έστω και μελλοντικές - για μια πραγματική ανάπλαση της περιοχής, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η σημερινή εικόνα παραμένει σταθερά προβληματική και το περιβάλλον στο ποτάμι εξαιρετικά υποβαθμισμένο. Επιπλέον, η παρουσίαση του νέου σχεδίου, που το θεωρούμε ικανοποιητικό ως προς τις γενικές αρχές του, άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε αρκετά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και τη διαμορφωμένη μετά τις πρόσφατες επεμβάσεις κατάσταση. Ελπίζουμε ότι τα ζητήματα αυτά θα διευκρινιστούν σε μια δεύτερη, περισσότερο αναλυτική παρουσίαση από τους ίδιους τους μελετητές, στην οποία και οι πολίτες αυτής της πόλης θα μπορούν να ρωτήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους, αφού τους επιτραπεί προηγουμένως να έχουν πρόσβαση στα κείμενα και τα σχέδια της μελέτης.

Θέλοντας να συμβάλουμε σε έναν ουσιαστικό και καλόπιστο διάλογο, θα διατυπώσουμε παρακάτω ορισμένα βασικά κατά τη γνώμη μας ερωτήματα:

           Η ιδέα της κατασκευής ενός σημαντικού οδικού άξονα, μιας άτυπης «περιφερικής οδού» όπως παρουσιαζόταν πέρυσι από τις αρχές, πάνω στην όχθη  του ποταμού και μάλιστα με βιασύνη και προχειρότητα και χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, έχει εγκαταλειφθεί οριστικά; Προβλέπεται η ύπαρξη ενός τέτοιου δρόμου στο νέο σχέδιο ανάπλασης;

           Η κατασκευή του «περιμετρικού δρόμου» του σχεδίου πόλης φαίνεται να έχει κολλήσει μπροστά στο δίλημμα να κατεδαφιστούν κατοικίες ή να εισχωρήσει στην κοίτη του ποταμού. Δεδομένου μάλιστα ότι σε ορισμένα τμήματα δε φαίνεται να ακολουθεί τη χάραξη του ρυμοτομικού σχεδίου, ποια θα είναι τελικά η τύχη του;

           Η «Μελέτη του παραποτάμιου δρόμου Πέλεκα» η οποία εγκρίθηκε το Μάιο του 2009 από το Δημοτικό συμβούλιο παρά τις αντιδράσεις μας, πώς ενσωματώνεται στο τελευταίο σχέδιο; Οι επεμβάσεις που προηγήθηκαν με την δημιουργία αναχώματος σε τμήματα του ποταμού μέχρι το Ν. Κεραμίδι, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί ως όφειλε η οριοθέτηση, δημιούργησαν τετελεσμένα,  διαμόρφωσαν δηλαδή μια νέα κατάσταση που μάλιστα η φύση φρόντισε να αποκαταστήσει μερικώς με τις τελευταίες πλημμύρες. Στο νέο σχέδιο η κατάσταση αυτή θεωρήθηκε ως δεδομένη και γενικά πως αντιμετωπίστηκε;

 

Η σημερινή κατάσταση στον Πέλεκα δεν είναι δυστυχώς ενθαρρυντική. Η κοίτη του ποταμού έχει μετατραπεί σε έναν οχετό από πέτρες και λάσπη, αποτέλεσμα των εκτεταμένων αμμοληψιών και των αναμοχλεύσεων  σε συνδυασμό και με τις τελευταίες πλημμύρες. Η διακοπή των εργασιών από την περασμένη άνοιξη άφησε στις όχθες τις ημιτελείς κατασκευές οδοποιίας καθώς και τα υπολείμματα των αναχωμάτων εντός της κοίτης. Τα σκουπίδια εξακολουθούν να αποτελούν το μόνιμο και σοβαρότερο πρόβλημα και δεν υπάρχει σοβαρή προοπτική λύσης αν δεν αντιμετωπιστεί  πρώτα απ’ όλα το θέμα της απόρριψης  των αδρανών υλικών με την οριοθέτηση συγκεκριμένου χώρου εναπόθεσης και την προώθηση της πρακτικής της ανακύκλωσης.

  Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάλογα σχέδια και μελέτες με αυτά που παρουσιάζει σήμερα ο Δήμος, είχαμε δει και από την προηγούμενη διοίκηση, πολλά χρόνια πριν. Δυστυχώς, τίποτε από αυτά δεν έγινε πράξη. Ελπίδα μας είναι, τα σημερινά σχέδια, και με την πίεση όλων των πολιτών, να μην έχουν την ίδια τύχη, να μην αποδειχτούν δηλαδή ένα ακόμη προεκλογικό πυροτέχνημα.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΘΕΜΑΤΑ

 olibos.jpg
 peleka.jpg
 podhlato.JPG
 platanodasos.jpg
 
 
 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008