Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ

ΣΚΟΥΠΙΔΟΧΑΡΤΗΣ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Οι Κατερινιώτες πετάμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας και τα κάθε λογής μπάζα στα ρέματα του Πέλεκα και του Μαυρονερίου. Δείτε στο χάρτη (πατήστε στο "Προβολή μεγαλύτερου χάρτη")...

Μελλοντικός μας στόχος είναι η καταγραφή, όσο το δυνατόν, περισσότερων ανεξέλεγχτων χωματερών σε όλες τις γωνιές της Πιερίας.

 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Πέλεκα

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, αφού ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις, ώρα να αναλάβουμε δράση» «Κάποτε, τα πιτσιρίκια της γειτονιάς μάθαιναν κολύμπι στον Πέλεκα. Παιδότοπος ήταν το ποτάμι. Σήμερα δεν μπορείς να σταθείς δίπλα του από τα μπάζα, τα σκουπίδια και τη μπόχα!» … «Δεν είναι δυνατόν να αναπλάθουμε και να ξανα-μανα-αναπλάθουμε την πλατεία της πόλης και να μην ασχολείται κανείς με τον Πέλεκα» … «Έφτιαξε ο δήμος έναν πεζόδρομο δίπλα στην όχθη, αλλά πώς να τον χρησιμοποιήσεις ως χώρο περιπάτου, όταν ο αέρας βρωμά και ζέχνει, όταν δίπλα σου χάσκουν μπάζα και λογής-λογής σκουπίδια» … «Πόσο κοστίζει πια να καθαριστούν και να δεντροφυτευτούν οι όχθες του;» …

Αυτά και άλλα πολλά οργισμένα, ειπώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης από κατοίκους του Παράδεισου, του Μυλαύλακου, αλλά και άλλων περιοχών του δήμου Κατερίνης, που συγκεντρώθηκαν για να συντονίσουν τη δράση τους: να προβάλλουν με κάθε τρόπο την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Πέλεκα και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, όχι μόνο για τους παροικούντες τον ποταμό, αλλά και για όλη την πόλη και να επιλέξουν τρόπους εθελοντικής προστασίας του ποταμού, με στόχο να φιλοτιμηθούν (επιτέλους) και οι δημοτικές αρχές.

Το σκεπτικό των κατοίκων είναι απλό: Η δράση, λένε, είναι αναγκαία, ώστε, κάτω από το βάρος της κοινής γνώμης και κάτω από την πίεση των κινήσεων των ίδιων των δημοτών (που μπορούν να περιλαμβάνουν από συμβολικό καθαρισμό και δενδροφύτευση ενός τμήματος της όχθης του ποταμού, μέχρι ράμπα συγκέντρωσης μπαζών σε αυστηρώς ορισμένο χώρο!) να αναγκαστεί η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε συνολικό καθαρισμό και ανάπλαση της περιοχής.

«Ο Πέλεκας μπορεί να γίνει ο πνεύμονας της πόλης μας, πόλος έλξης και αναψυχής της Πιερίας», υποστηρίζουν, εκτιμώντας ότι η σημερινή τραγική του εικόνα είναι αναστρέψιμη χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος.

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, αφού ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις, ώρα να αναλάβουμε δράση», λένε και καλούν όλους τους δημότες να πλαισιώσουν την κίνηση «Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα».
Η σύναξη του Σαββάτου μπορεί να μην αριθμούσε παρά μερικές δεκάδες άτομα, ωστόσο είχε προηγηθεί μια καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών, όχι μόνο διαμαρτυρίας, αλλά και προσφοράς για ουσιαστική συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, στην οποία ανταποκρίθηκαν, μέχρι στιγμής, 250 άτομα, στην πλειοψηφία τους αγανακτισμένοι από την υποβάθμιση του ζωτικού περιβάλλοντα χώρου τους κάτοικοι των συνοικιών Μυλαύλακος και Παράδεισος.

Δίπλα στους εθελοντές για τη σωτηρία του Πέλεκα βρέθηκαν και εκπρόσωποι της οργάνωσης «Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008» και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας.
Όλοι δήλωσαν αποφασισμένοι να βάλουν το δικό τους λιθαράκι και να αναλάβουν δράση «εδώ και τώρα».
Γιατί, μεταξύ των σχεδιασμών και επανασχεδιασμών (χρόνια τώρα) της δημοτικής αρχής για τη συνολική ανάπλαση του Πέλεκα, έχει ήδη μεσολαβήσει μια μακρά περίοδος αδράνειας, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με άλλες απλές, εναλλακτικές λύσεις. Τις οποίες όμως καμία δημοτική αρχή δεν φάνηκε διατεθειμένη να εφαρμόσει.

Παλιές και νέες ιστορίες

Η περιοχή του ποταμού Πέλεκα, στις παρυφές της Κατερίνης, παραμένει και σήμερα η πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης. Κατά μήκος του ποταμού, σκουπίδια και μπάζα, παράγκες, άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, συνθέτουν μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, μιας οικολογικής και αισθητικής καταστροφής.

Σαν να στοίχειωσε εκεί στον Πέλεκα, στον Λεύκο ποταμό, όπως ήταν παλιά το όνομά του, το αίμα των 25.000 (κατά τον Πλούταρχο) Μακεδόνων στρατιωτών του Περσέα, που σκοτώθηκαν, στις 22 του Ιούνη του 168 μ.Χ, από τους Ρωμαίους του στρατηγού Αιμίλιου Παύλου. Αιώνες μετά, ο Λεύκος ποταμός, στεγνός και συφοριασμένος, φαίνεται ως να μοιρολογεί ακόμη για κείνη την ιστορική μάχη, που ξεκίνησε στις όχθες του, απλώθηκε μέχρι την Πύδνα και σήμανε το τέλος του βασιλείου της Μακεδονίας.

Όταν στις πλημμύρες του 1999 η οργή του χειμάρρου απείλησε να πνίξει ολόκληρη την πόλη, ακόμη και οι πιο αδιάφοροι, κατάλαβαν πως ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η οικολογική και αισθητική καταστροφή του ποταμού. Η οριοθέτηση του χειμάρρου, η απομάκρυνση σκουπιδιών, μπαζών και φερτών υλικών και τα προστατευτικά έργα της κοίτης και των πρανών του ποταμού, φάνηκε ότι έπρεπε να είναι βασική προτεραιότητα.

Κι αυτό, θα ήταν μόνο η αρχή. Οκτώ χρόνια πριν, το 2000, ο δήμος Κατερίνης είχε καταστρώσει μια τολμηρή και φιλόδοξη προμελέτη, που προέβλεπε πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο κατά μήκος της αριστερής όχθης (περίπου 3.800 μέτρα), δενδροφυτευμένους χώρους και παρκάκια, κήπους με λουλούδια, τεχνητές λίμνες και μικρές γέφυρες για πεζούς, για ποδηλάτες και για τροχήλατο τρένο, αναψυκτήρια, κιόσκια και θερμοκήπια, ακόμη και παιδικό ζωολογικό κήπο με πτηνά και μικρά ζώα και αθλητικές εγκαταστάσεις κι ένα μικρό υπαίθριο αμφιθεατρικά κτισμένο θέατρο και περιβαλλοντικό πάρκο για παιδιά με ξενώνα.

Τα σχέδια εκείνα, κόστους 6 δις δραχμών, δεν χρηματοδοτήθηκαν ποτέ από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και ο Λεύκος ποταμός, που βάφτηκε με το αίμα 25.000 μακεδόνων στρατιωτών, φαντάζει και σήμερα απειλητικός: απειλεί να πνίξει μια πόλη με ρύπανση, νερό σε κάποια ενδεχόμενη νεροποντή και ασχήμια

 

πηγή: www.eptanews.gr

Τελευταία ανανέωση ( 02.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΘΕΜΑΤΑ

 olibos.jpg
 peleka.jpg
 podhlato.JPG
 platanodasos.jpg
 
 
 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008