Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ

ΣΚΟΥΠΙΔΟΧΑΡΤΗΣ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Οι Κατερινιώτες πετάμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας και τα κάθε λογής μπάζα στα ρέματα του Πέλεκα και του Μαυρονερίου. Δείτε στο χάρτη (πατήστε στο "Προβολή μεγαλύτερου χάρτη")...

Μελλοντικός μας στόχος είναι η καταγραφή, όσο το δυνατόν, περισσότερων ανεξέλεγχτων χωματερών σε όλες τις γωνιές της Πιερίας.

 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος ανησυχούν για τα έργα στον Πέλεκα

Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε με περίσκεψη τα έργα κατασκευής του νέου παραποτάμιου δρόμου στον Πέλεκα καθώς πιστεύουμε ότι δεν ταιριάζουν με το όραμα των δημοτών που  αγωνίζονται για να γίνει το ποτάμι όαση αναψυχής και ασφαλής χώρος άσκησης. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι το έργο γίνεται εσπευσμένα και χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση των δημοτών για τη σκοπιμότητα, τις επιπτώσεις του και τις μελέτες στις οποίες στηρίζεται.

Image

Ως πολίτες που ενδιαφέρονται για την πόλη, απευθυνθήκαμε στο Δήμο Κατερίνης και ζητήσαμε τις μελέτες κατασκευής του δρόμου, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οριοθέτησης της κοίτης του ρέματος. Είμαστε σε αναμονή των όποιων μελετών μας δοθούν για να καθορίσουμε την τελική μας στάση. Επειδή όμως οι εργασίες προχωρούν (ακόμη και μέσα στην κοίτη του ρέματος), θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τον προβληματισμό και τις ανησυχίες μας:

Ο «νέος περιφερειακός δρόμος» κατασκευάζεται με συνεργασία του Δήμου Κατερίνης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ακολουθεί την πορεία της κοίτης του ρέματος (δεν έχει ευθεία χάραξη). Ο δρόμος αυτός συνδυάζεται με επέκταση του υφιστάμενου πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου προς βορρά μέχρι το πλατανόδασος του Νέου Κεραμιδίου και συνολικά το έργο ονομάζεται «Πράσινη Διαδρομή». Όπως όμως έχει γραφτεί στον τοπικό τύπο, πρόθεση της Νομαρχίας είναι να συνδεθεί ο δρόμος αυτός με το νότιο κόμβο της εθνικής οδού και το δρόμο Κατερίνης – Νέας Εφέσου. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ουσιαστικά μια άτυπη δυτική περιφερειακή οδός της πόλης, καθώς η κανονική περιφερειακή οδός απ’ ότι φαίνεται θα αργήσει πολύ να κατασκευαστεί. Είναι φανερό επομένως ότι η κατά τα άλλα «πράσινη διαδρομή», σε σημαντικό τμήμα της θα απορροφήσει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο (σύνδεση νότιας Πιερίας και Δήμου Δίου με δυτικό κόμβου Εγγλέζικου).

Η μελέτη στην οποία στηρίζεται η κατασκευή του «περιφερειακού δρόμου» σύμφωνα με την άποψη του Δημάρχου Κατερίνης κ. Χιονίδη, είναι το εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, το οποίο προβλέπει μια περιμετρική οδό στην περιοχή του Βατάν. Θεωρούμε λογικό να υποθέσουμε, ότι η πρόβλεψη αυτή του πολεοδομικού σχεδίου αφορά ένα δρόμο εξυπηρέτησης των κατοικιών της περιοχής και όχι μια τόσο επιβαρυμένη περιφερειακή οδό.

Από όσα εκθέσαμε παραπάνω πιστεύουμε πως είναι βάσιμοι οι φόβοι και οι ανησυχίες μας  ότι με τον δρόμο που κατασκευάζεται  θα παραδοθεί ο Πέλεκας στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Η προοπτική αυτή απέχει πολύ από τη δική μας πρόταση που συνοψίζεται στο να καθαριστούν οι όχθες από μπάζα και σκουπίδια, να γίνουν δενδροφυτεύσεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς και σταθμοί αναψυχής και άσκησης κατά μήκος του ρέματος.

Επικροτούμε την προσπάθεια του Δημάρχου να απαλλάξει την περιοχή από αυθαίρετες κατασκευές και την  ιδέα για ένα πεζόδρομο οκτώμισι χιλιομέτρων από το Πλατανόδασος του Ν. Κεραμιδίου μέχρι τον Αίσονα.

Πιστεύουμε όμως ότι ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας ακυρώνει την όλη προσπάθεια καθώς δεν αποτελεί ανάπτυξη «με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής» η δυνατότητα πεζοπορίας ή ποδηλασίας δίπλα σε αυτοκίνητα που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες και φορτηγά που εκπέμπουν καυσαέρια.

Πρόθεσή μας με την ανακοίνωση αυτή είναι να προκαλέσουμε ένα δημόσιο διάλογο και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για ένα θέμα που μας αφορά όλους. Προτείνουμε στο Δήμο Κατερίνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να σταματήσουν την κατασκευή του δρόμου και να ακούσουν τη φωνή των πολιτών. Ας μη θυσιαστεί στο βωμό της άγριας ανάπτυξης η τελευταία περιοχή που μπορεί, με τη σωστή ανάπλασή της, να κάνει πιο ανθρώπινη τη ζωή σ’ αυτή την πόλη.

Είμαστε βέβαιοι ότι με ουσιαστικό και καλόπιστο διάλογο θα βρεθούν οι σωστές λύσεις στις οποίες όλοι θα συναινέσουμε.

Τελευταία ανανέωση ( 21.05.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΘΕΜΑΤΑ

 olibos.jpg
 peleka.jpg
 podhlato.JPG
 platanodasos.jpg
 
 
 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008