Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ

ΣΚΟΥΠΙΔΟΧΑΡΤΗΣ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Οι Κατερινιώτες πετάμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας και τα κάθε λογής μπάζα στα ρέματα του Πέλεκα και του Μαυρονερίου. Δείτε στο χάρτη (πατήστε στο "Προβολή μεγαλύτερου χάρτη")...

Μελλοντικός μας στόχος είναι η καταγραφή, όσο το δυνατόν, περισσότερων ανεξέλεγχτων χωματερών σε όλες τις γωνιές της Πιερίας.

 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Κάλεσμα σε γκρουπ στο Facebook

Το παρακάτω μήνυμα στάλθηκε από τον Γιώργο Τούλη -μέλους των Φίλων του Περιβάλλοντος - σε όλους τους γνωστούς και φίλους του, τα Θεοφάνεια του 2009 

Image 

 

 

Όπως ξέρετε οι περισσότεροι, εδώ και ένα χρόνο υπάρχει η οργάνωση "Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008" (βλέπε www.fp08.eu), στην οποία συμμετέχω ενεργά καθ΄ ότι λάτρης του Ολύμπου...

Μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε αυτό το διάστημα τα μέλη της ομάδας, αναδείχτηκε ως κυρίαρχο πρόβλημα του βουνού η ελλιπής νομική κατοχύρωση του, καθώς μόνο ένα τμήμα του προστατεύεται ως Εθνικός Δρυμός. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι εκτός ορίων και αυτό είναι ανησυχητικό.

Είναι ανησυχητικό γιατί αφήνει ανοιχτά παραθυράκια προς κάθε κακόβουλο που βάζει πάνω από όλα το προσωπικό του κέρδος και δεν ενδιαφέρεται για την πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέλθει. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Το πιο τρανταχτό είναι η δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου. Και τι πειράζει να δημιουργηθεί άλλο ένα χιονοδρομικό θα μου πείτε; Μπορώ να αναπτύξω πολλά επιχειρήματα που ισχύουν για όλα τα βουνά όπως καταστροφή χλωρίδας, ενόχληση πανίδας, πιθανή χρεοκοπία λόγω έλλειψης χιονιού, πλουτισμός λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών (κατασκευαστές) και άλλα πολλά. Για τον Όλυμπο όμως υπάρχει και κάτι ακόμα: Η καταστροφή του μύθου. Είναι τουλάχιστον ανόητο να σκεφτόμαστε την μαζική προώθηση τουριστών στις κορυφές του Ολύμπου. Ξαναλέω δεν μιλάω για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ακολουθούν κάθε τέτοια δραστηριότητα (σκουπίδια, θόρυβος και  αλλοίωση του τοπίου ) αλλά για την απομυθοποίηση του βουνού. Αν θέλουμε να είμαστε καλοί επιχειρηματίες πρέπει να συντηρούμε το μύθο του Ολύμπου και όχι να τον ξεπουλάμε.

Στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση επισκεπτών στους γύρω οικισμούς και η προώθηση τους σε ένα από τα πολλά μονοπάτια που υπάρχουν στο βουνό κι όχι η συγκέντρωση όλων αυτών στις κορυφές. Η κατασκευή lift που θα  αναπτυχθούν στις  κορυφές θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του Ολύμπου σε ένα κοινό βουνό, όπως και τα υπόλοιπα της πατρίδας μας - για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποτιμώ κανένα βουνό αλλά όπως και να το κάνουμε ο Όλυμπος είναι παγκοσμίως γνωστός ως μυθολογικός τόπος.

Τα προβλήματα δεν εξαντλούνται βέβαια στο χιονοδρομικό. Το δεύτερο σοβαρότερο κατά την προσωπική μου γνώμη είναι το δίκτυο δρόμων που έχουν κυκλώσει το βουνό. Ειδικά η ύπαρξη δρόμου από τα Καλύβια προς Χριστάκη, δρόμος ο οποίος και φτάνει σε υψόμετρο 2475 μέτρων, συντείνει άμεσα, για όλους τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, στην απομυθοποίηση του βουνού. Είναι επικίνδυνο για το μύθο του Ολύμπου να υπάρχει δρόμος τόσο κοντά στις κορυφές. Σημειώνω μάλιστα ότι η περιοχή αυτή είναι εκτός ορίων Εθνικού Δρυμού, οπότε αν κάποιος αποφασίσει να "επενδύσει" κοντά στις κορυφές ίσως βρει το νομικό πάτημα για να το κάνει. Αν μάλιστα αυτός είναι κάποιος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τόπου μας τότε όλοι ξέρουμε τι νήματα μπορεί να κινήσει ώστε να πετύχει τους στόχους του.

Ο λόγος λοιπόν που ιδρύσαμε τους Φίλους του Περιβάλλοντος είναι για να ενώσουμε τις φωνές μας υπέρ της ήπιας ανάπτυξης του τόπου μας σε ένα φορέα που θα έχει τη δύναμη να παρέμβει όταν αυτό χρειάζεται. Γιατί μόνος σου δυστυχώς όσο κι αν φωνάζεις δεν ακούγεσαι... Αυτός είναι κι ο λόγος που ανήκουμε στους Friends of Nature (www.nfi.at), μια οργάνωση με 600.000 μέλη παγκοσμίως που αν χρειαστεί θα υψώσει κι αυτή το ανάστημα της.

Για τους ίδιους λόγους έκανα και ένα γκρουπ στο Facebook: "Όλυμπος: Προστασία ή  Ανάπτυξη" και καλώ όλους σας να εγγραφείτε ως μέλη του. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια δυνατή φωνή που θα λέει όχι σε σχέδια καταστροφής του μύθου του Ολύμπου. Ίσως πολλοί από εσάς να μην έχετε λογαριασμό στο Facebook ή να το θεωρείτε παιχνίδι μόνο για τη νεολαία. Κάπως έτσι το αντιμετώπιζα και εγώ μέχρι πρόσφατα όταν ο φίλος μου ο Περικλής μου έδωσε τα φώτα του και μου πρότεινε να το χρησιμοποιήσω ως εργαλείο. Και πράγματι: Σε μια εβδομάδα γράφτηκαν περίπου 200 μέλη. Τι δυνατότητες σου δίνει αυτό το μέσο; Πρώτον να έχεις δυνατή φωνή. Αν για παράδειγμα έρθει ο μεγαλοεπενδυτής που προαναφέραμε μπορούμε εμείς σαν τοπική κοινωνία να αντιτάξουμε τη γνώμη χιλιάδων ίσως μελών μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει τέτοια φωνή και μην το υποτιμάτε. Δεύτερον, με ένα κλικ μπορείς να αποστείλεις ένα μήνυμα σε όλα τα μέλη καλώντας τους σε μια εκδήλωση ή στέλνοντας τους ένα σχετικό κείμενο. Μπορείς δηλαδή να τους ενημερώνεις άμεσα αλλά και να διαμορφώσεις συνειδήσεις. Μπορεί αυτό το τελευταίο να ακούγεται επικίνδυνο αλλά εμείς θα το λέμε γιατί όπως λέει και ο Καβάφης (διάβασε απόσπασμα στο τέλος του μηνύματος), θέλουμε να συντείνουμε στο θρίαμβο της γνώμης μας.

 

Σας καλώ λοιπόν ξανά να γίνετε μέλη του γκρουπ  "Όλυμπος: Προστασία ή  Ανάπτυξη" στο Facebook. Αν δεν έχετε λογαριασμό μπορείτε να απευθυνθείτε στα παιδιά σας ή στα ανήψια σας. Αν έχετε και συμφωνείτε με όλα τα παραπάνω παρακαλώ αφού εγγραφείτε εσείς, στείλτε και μια πρόσκληση σε όλους τους φίλους σας που νομίζετε ότι ενδιαφέρονται για το θέμα.

Σας καλώ βέβαια, όσους από εσάς κατάγεστε ή κατοικείτε στην Πιερία, να εγγραφείτε και στους Φίλους του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008. Η συνδρομή είναι 20 ευρώ το χρόνο και σύντομα θα έχουμε εκλογές (μάλλον στις 28 Ιανουαρίου). Υπάρχει πολλή δουλειά για όλους...

 

Φιλικά

 

Γιώργος Τούλης

 

 

Καβάφης:

Συχνά παρατηρώ τι λίγη σπουδαιότητα που δίδουν οι άνθρωποι στα λόγια. Ας εξηγηθώ. Ένας απλούς άνθρωπος (με «απλούς» δεν εννοώ «βλαξ»: αλλά όχι διακεκριμένος) έχει μιαν ιδέα, κατακρίνει ένα θεσμόν [...]· ξεύρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία σκέπτεται αντιθέτως προς αυτή· ως εκ τούτου σιωπά, θαρρώντας πως δεν οφελεί να ομιλήση [...] Είναι ένα μεγάλο λάθος. Εγώ πράττω αλλέως. Κατακρίνω λ.χ. την θανατικήν ποινήν. Μόλις τύχει ευκαιρία, το κηρύττω, όχι διότι νομίζω ότι, επειδή θα το πω εγώ, θα την καταργήσουν αύριον τα κράτη, αλλά διότι είμαι πεπεισμένος ότι, λέγωντάς το συντείνω εις τον θρίαμβον της γνώμης μου. Αδιάφορον εάν δεν συμφωνή κανένας μαζί μου. Ο λόγος μου δεν πάγει χαμένος. Θα τον επαναλάβη ίσως κανείς, και μπορεί να πάγη σε αυτιά που να τον ακούσουν και να ενθαρρυνθούν. Μπορεί, από τους μη συμφωνούντας τώρα να τον θυμηθή κανένας ―εις ευνοϊκήν περίστασιν εις το μέλλον, και, με την συγκυρίαν άλλων περιπτώσεων, να πεισθή, ή να κλονισθή η εναντία του πεποίθησις.― Έτσι και εις διάφορα άλλα κοινωνικά ζητήματα, και εις μερικά που κυρίως απαιτείται Πράξις. Γνωρίζω που είμαι δειλός και δεν μπορώ να πράξω. Γι’ αυτό λέγω μόνον. Αλλά δεν νομίζω που τα λόγια μου είναι περιττά. Θα πράξη άλλος. Αλλά τα πολλά μου τα λόγια ―εμού του δειλού― θα τον ευκολύνουν την ενέργειαν. Καθαρίζουν το έδαφος.

 

Τελευταία ανανέωση ( 14.09.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΘΕΜΑΤΑ

 olibos.jpg
 peleka.jpg
 podhlato.JPG
 platanodasos.jpg
 
 
 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008