Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ

ΣΚΟΥΠΙΔΟΧΑΡΤΗΣ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Οι Κατερινιώτες πετάμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας και τα κάθε λογής μπάζα στα ρέματα του Πέλεκα και του Μαυρονερίου. Δείτε στο χάρτη (πατήστε στο "Προβολή μεγαλύτερου χάρτη")...

Μελλοντικός μας στόχος είναι η καταγραφή, όσο το δυνατόν, περισσότερων ανεξέλεγχτων χωματερών σε όλες τις γωνιές της Πιερίας.

 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
10η Πανελλήνια Συνάντηση Ορειβατών και Οικολόγων στον Όλυμπο

Ορειβάτες και οικολόγοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας συναντήθηκαν στην Πιερία και συμμετείχαν σ’ ένα τριήμερο εκδηλώσεων από την Παρασκευή 25 μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

Image 

Οι «Πανελλήνιες συναντήσεις Ορειβατών και Οικολόγων» είναι ένας θεσμός που υλοποιείται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία συλλόγων που συμμετέχουν στο ελληνικό δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», τμήμα του αντίστοιχου διεθνούς δικτύου “Friends of Nature”.

Τη 10η Συνάντηση ανέλαβαν να διοργανώσουν οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος –Πιερία 2008» σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, το Δήμο Λιτοχώρου και το Δήμο Δίου, φορείς που δέχθηκαν με προθυμία να συνδράμουν στην Πανελλήνια αυτή διοργάνωση. Συμμετείχαν επίσης στη διοργάνωση οι περισσότεροι ορειβατικοί σύλλογοι της Πιερίας, συγκεκριμένα οι οι ΣΕΟ Λιτοχώρου και Κατερίνης και Κατερίνης, ο ΟΣ  Αιγινίου, ο ΕΟΣ Βροντούς, ο ΟΣ Αγ. Σπυρίδωνα, ο ΕΟΣ Καρίτσας. Η συμμετοχή των ορειβατών της Πιερίας ήταν καθοριστική και ουσιαστική καθώς το πρόγραμμα περιλάμβανε πολλές ορειβατικές διαδρομές που δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τους εντόπιους ορειβάτες.

Στις εκδηλώσεις του τριημέρου συμμετείχαν ορειβάτες και φίλοι της φύσης από την Αθήνα, την Ηλεία, τη Μήλο, την Κοζάνη, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Ελασσόνα, το Βελβεντό, το Βόλο, τα Γρεβενά και άλλες περιοχές της Ελλάδας και πολλοί ορειβάτες και φίλοι του Ολύμπου από όλη την Πιερία.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το βράδυ της  Παρασκευής στο Λιτόχωρο, στην αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Μετά το καλωσόρισμα των φιλοξενούμενων έγιναν τρεις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις με σημείο αναφοράς τον Όλυμπο:

Ο βιολόγος και μελετητής Δημήτρης Μπούσμπουρας έκανε μια κατατοπιστική αναφορά στην πανίδα του Ολύμπου με ενδιαφέροντα στοιχεία από πρόσφατες έρευνες που διεξήγαγε ο ίδιος.

Ο Γιάννης Μαυρίδης παρουσίασε την χλωρίδα του Ολύμπου ξεκινώντας από τα πιο κοινά είδη και φτάνοντας στα 23 ενδημικά φυτά του Ολύμπου.

Ο Γιάννης Μπεϊνάς με τις εικόνες του, ταξίδεψε τους θεατές του στα μονοπάτια του μυθικού βουνού καθώς πρόβαλε σε πρώτη παρουσίαση την ταινία του για τον Όλυμπο.

Παράλληλα, και σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου, στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου λειτούργησε η έκθεση «Ταξίδι στον Όλυμπο με τίτλους και εικόνες», η οποία περιλάμβανε την συλλογή βιβλίων, περιοδικών, χαρτών κλπ του Γιώργου Μηνούδη.

Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, το πρωί έγινε πεζοπορία στο μονοπάτι Γκόλνα – Καστάνα – Μύλοι.

Ξεχωριστή στιγμή του τριήμερου ήταν η απελευθέρωση ενός μπούφου από το Εθνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αγία Τριάδα Βροντούς. Το πτηνό αυτό είχε βρεθεί τραυματισμένο στο Δίον και περιθάλφθηκε από ανθρώπους του ΕΚΠΑΖ.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Βροντούς έγιναν δύο ομιλίες: Η πρώτη ήταν μια φιλολογική προσέγγιση για τον Όλυμπο από την κ. Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα. Η κ. Ράπτου μίλησε εκ μέρους των Φίλων του Ολύμπου Ελασσόνας. Με έντονα συναισθηματικό ύφος έπλεξε ένα εγκώμιο του μυθικού βουνού, με αναφορές στη μυθολογία και την ιστορία και πραγματικά συγκίνησε το ακροατήριο.

Η δεύτερη ομιλία ήταν του κ. Παύλου Ανδρεδάκη, πρώην Διευθυντή Δασών Πιερίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ολύμπου ως προστατευόμενης περιοχής από το 1938 μέχρι σήμερα και στα Διαχειριστικά σχέδια του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Η ομιλία του έδωσε το έναυσμα για συζήτηση καθώς ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να επισημάνουμε τη συμμετοχή στη συζήτηση των φίλων από την Ελασσόνα. Παρά τις διαφορές στις  προσεγγίσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα προστασίας και ανάπτυξης που έγινε φανερό ότι υπάρχουν στις δύο πλευρές του Ολύμπου (ανατολική και δυτική), όλοι συμφώνησαν ότι ο Όλυμπος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία περιοχή, ανεξάρτητα από διοικητικά σύνορα. Θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτή ήταν ένα πρώτο βήμα προσέγγισης ανάμεσα στην Πιερική και τη Θεσσαλική τοπική κοινωνία που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί.

Την Κυριακή το πρωί έγιναν πεζοπορίες στα ρέματα Ορλιά, Αγίας Κόρης και Αγίας Τριάδας, ενώ το μεσημέρι το τριήμερο έκλεισε με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και ένα χάπενινγκ υπέρ της προστασίας του Ολύμπου.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο κ. Άκης Ελευθεριάδης - γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, ο κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος - Δήμαρχος Δίου, ο κ. Γιώργος Γραμματόσης - αντιδήμαρχος Λιτοχώρου, η κ. Μαρία Τσιμήτρη - αντιδήμαρχος Δίου και ο κ. Κώστας Γιάντσιος - αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου. Επίσης παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης» κ. Γιώργος Μάλλης.

Ήταν μια πετυχημένη διοργάνωση που πιστεύουμε ότι τη χάρηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν.

Τελευταία ανανέωση ( 29.09.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008
 

ΘΕΜΑΤΑ

 olibos.jpg
 peleka.jpg
 podhlato.JPG
 platanodasos.jpg
 
 
 
Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008 Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008